Saturday, December 6, 2008
Batai de campuri, goluri de timp
Inatamplator, mi-a cazut in atentie un caz.Toti prietenii lui si-au luat neveste de la tara, din comune zice el, desi foarte probabil se refera la provincie. Dar e bucurestean si il toleram. Spune ca toate femeile sunt, citez: "tarfe fara scrupule". Eh, si poate sa-l contrazica cineva? Punctul G la femei este ultima litera din shopping. Oricat de amuzant sau misogin ar parea, realitatea nu contrazice argumentul. Bineinteles ca nu unanim aplicabil.
Dar, ce ar prefera un barbat intre o tipa prea sigura pe ea, care isi recunoaste nevoile sexuale, si care nu ar renunta la integritatea ei de femeie independenta, si o tipa pe fata careia se cunoaste fondul de ten , de cateva straturi, de o culoare inspre portocaliu?
"Femeia de casa" este entru barbatii, sa zic modesti din punct de vedere al situatiei materiale dar si din punct de vedere al IQ-ului, un subiect care ii preocupa foarte mult.Si o cauta, pornind mai dezamgiti de fiecare data, si fiin in stare sa faca si compromisuri mari pentru a o gasi si a o pastra.
Intorcandu-ma la subiectul studiului de caz, ma intreb ce ii lipseste baiatului asta.Atitudine de "vagabond" de care "dispune", spun el ca e doar pentru ca asa a ajuns pana in momentul asta, asa a trecut prin viata. Dar el afectiune de oferit, si are nevoie de atentie, de iubire.
Sa-i spun ce cred eu de fapt? Cu riscul de a se uita cu o spranceana ridicata la mine. Nu pot.Implicata fiind intr-un soi de "relatie" xu o persoana apropiata lui, as putea ridica suspiciuni. Si nu o fac nu de frica, dar prentru ca imi place sa lovesc atunci cand stiu sigur ca doare.Plus ca , intr-un anume mediu, nu e bine sa faci asta.Pentru ca de multe ori, si chiar se intampla si la case mai mari, opinia publica iti poate fi fatala. Te poti lupta cu morile de vant, dar cu opinia publica nu.
A spus de multe ori, si fara indoiala voi continua, nu cred in iubire. Iar lucrul asta nu se trage din dezamagiri. Am invatat de-a lungul scurtului timp pe care l-am petrecut traind, ca dezamagirile nu duc neaparat la lipsa de apreciere personala ,sau dimpotriva, la adoptarea unei atitudini ostile fata de acest minunat sentiment, despre care se vorbeste atat de mult.
Empatie, proximitate, atasament, prietenie, chiar si obisnuinta, astea sunt lucruri pe care le cred posibile.Desi des mi se spune ca imi voi schimba parerea, in momentul in care voi intalni pe cineva si bla bla bla....Nu elimin posibilitatea sa se intample asta.Sunt pregatita.Atat timp cat dispun de mine, fizic si mental, nu-mi lipseste nimic.
Sunday, November 16, 2008
Karaoke
Si unde ma duc eu? La karaoke. Ca sa imi dezmortesc corzile vocale, pentru ca afara e din ce in ce mai frig, imi iau doza de whisky si caut o melodie potrivita timbrului meu vocal. Ca orice femeie, trece un timp...si in cele din urma imi aleg cea mai populara linie melodica: Twenty five years and my life it's still.....Stiti voi. Astept frumos sa-mi vina randul. Dupa jumatate de ora, incep sa bat enervant si nerabdator din picior. Imi aud numele si fug repede acolo. "Ne va canta Otilia!". Un oarecare Felix se ridica din sala si imi face cu ochiul. Felix, clasica noastra poveste are un sfarsit tragic. Ma bucura insa ca lumea stie despre ce e vorba. Si incep a canta. Nu-i rau, am fost apreciata. Incurajata, imi mai aleg o melodie. "Delilah". Proasta alegere :)) O nimeresc eu pe ici pe colo, si cu tremurari de voce, o duc la bun sfarsit.
Publicul reactioneaza bine. M-au tolerat :)) Dar atentie, s-a creat un precedent :)).
Avida dupa atentie, promit ca ma voi intoarce mai bine pregatita:)).
Friday, November 14, 2008
"..eu am o vorba: "Tre' sa stii unde sa cauti!" Si cam asa e.. daca te uiti bine prin oras (deocamdata doar prin Herastrau, Cismigiu, Unirea, pe la universitate si prin Berceni) o sa-l gasesti. Sau o sa te gaseasca el pe tine.. cand te-astepti mai putin. Aaa.. si am uitat sa zic de metrou. Si de Spring. Si de 'mec' :D Cam atat am avut timp sa umblu weekendul asta. Dar.. o sa am grija sa acopar si celelalte zone 'de interes'.. Dar.. tre' sa stii unde sa cauti.
O tipa care-mi place mult cum scrie a zis odata: "Orice moment e la fel de bun ca oricare altul!" ..replica asta mi-a ramas in cap. Si-am stat si m-am gandit: chiar asa e! Si exact acelasi mesaj incerc si eu sa transmit mai departe. It can happen. Toata lumea vrea asta. Si totusi.. nimeni nu face ceva in privinta asta. Faza din Garfield "if you wait.. long enough.. everything comes to you!" ..nu tine. Nu de data asta. Pentru ca nu e vorba de lapte aici :)
"LOVE CAN BEGIN HERE" e o.. miscare(nust daca o pot numi chiar asa.. da' suna bine, nu?) Exact ca si cartonasele acelea negre. E.. ceva ce mi-a trecut mie intr-o zi prin cap. A pornit doar ca un gand.. dar acum stiu si unde vreau sa ajung. Si.. da, o sa aiba si o finalitate. O sa fie ceva care o sa contureze si mai bine 'the big picture'.. Si-am mai si pus in aplicare gandul asta. Si am de gand sa continui.. Si ca de obicei nu-mi pasa de ce cred ceilalti.. unii imi zic sa mai cresc.. altii isi lipesc stickerele pe ghiozdan.. altii zimbesc pur si simplu. I find it interesting. E ceva ce multi altii n-ar face. E ceva.. pentru ceilalti.
Si totusi.. de ce?
"Did I change the world?" s-a schimbat in.. "I am changing the world.." (as in.. prezent continuu.. o actiune care a inceput, dar nu s-a terminat inca!)"
Reactia mea imediata a fost incretirea fruntii. De ce sa cauti? De ce sa incepi de atatea ori, ca sa ai parte de sfarsituri de doua ori mai multe? Pentru ca de fiecare data, se sfarseste un inceput, si isi sfarseste ceara inca o lumanare de la Vii (metaforic, sper ca se intelege).
Love can begin here e un mit. O piesa in plus dintr-un mare puzzle. O piesa care nu se potriveste. Hai sa ne uitam in jur. Unde poate sa inceapa dragostea? Nowhere. O privire, un zambet, un gest...sunt multe, aproape la fel de multe ca si frunzele. Si se ingalbenesc si cad si mai repede.
Mi-a placut mult cartonasul acela. Si reactia o stii si tu. Dar dupa momentul ala, de cate ori m-ai vazut zambind....din dragoste? Sau din...speranta? Sau...din orice altceva care tine de ceea ce ai fi sperat tu sa fie?(Si stiu ca ai sa-mi raspunzi la asta :) ).
De ce sa ai nevoie de o completare,asa zisa "jumatate", cand tu esti de fapt intreg? Iubirea este un surogat al fericirii. Este renuntarea la lupta. La lupta cu tine. Astepti "jumatatea", ca sa te mai scuteasca din chinul singuratatii. Eu nu am nevoie de o jumatate langa mine. Am nevoie de un intreg. Prefer sa fiu un intreg toata viata, decat o jumatate ratacinda prin vise si sperante.
Nu spun sa cresti, nu iti spun nimic de fapt. Reactia mea nu e menita sa te descurajeze. Si nici nu ar putea avea efect asupra ta. Poate doar un zambet....Asta e marea finalitate.
The big picture of Mr. BIG.
"Si totusi de ce?" Incertitudinea......
Hei, dar in final....zambesc :).
Saturday, November 8, 2008
Amnezie partiala
P.S. Precizez ca acest profund fragment este intr-adevar scris de mine, dar nu imi amintesc, nici cand, nici la ce ma refeream......................O fi grav?
Wednesday, October 29, 2008
Mondenitati
"Pentru ca Romania va creste prin responsabilitate si bun simt". O fraza fara speranta.Si fara ecou.
Si ca sa nu para a fi doar o teorie, argumentez cu aspecte ale societatii din care destinul ne-a ales sa facem parte. Cu un scop...posibil.
Ca si cum nu ar fi fost destula invazia tabloidelor care ne prezinta in mod colorat si sufocant aspecte ale vietii private ale persoanelor publice, ca si cum acestia nu ar face parte tot din rasa umana si nu ar avea acelasi metabolism ca celelalate 6 miliarde de suflete de pe Terra, avem acces gratuit la informatii "fierbinti" prin "Ring" "Compact"(a se citi ca o sintagma).
"Divele" noastre dragi.Mandria tarii si a neamului.Subiectul stirilor mondene.Invidia "gagicilor" de la scara blocului,scuipand seminte si citind barfe pe banda rulanta, din "cotidianele" de gen.
Orbirea nu mai poate fi privita ca un handicap.Poate fi o binecuvantare. Peisajul autohton este marcant. Ceea ce ti-ai dori sa fie iluzii e relitatea indoielnica.Spun indoielnica, pentru ca nici macar aceasta realitate nu pare fi reala, pentru ca e prea apropiata de stupid.Un stupid atat de grav incat pare scapat dintr-un laborator de cercetare pentru cele mai neobisnuite si indepartate de evolutie comportamente umane. O sa spuneti ca nu e neobisnuit. As putea fi acord, insa eu sunt o optimista. Cred ca exista o cale de a o impedica sa mai rapuna pe nimeni.
Nu zic insa ca am si gasit-o.
Cu subtitlul "DORINTA. Are incredere in terapiile alternative", ca si cum asta ar avea vreun sens, aflam : "Cristina Spatar face reflexoterapie pentru a ramane insarcinata". Un detaliu destul de intim, as spune eu. Dar unde mai pui ca mai aflam ca a mai avut, saraca, si operatie de extirpare a chisturilor ovariene. De ce ai vrea tu, femeie, sa stie o tara intreaga detalii despre organele tale genitale?
"Cristina Rus a luat masa cu parintii iubitului ei". Fara sa vreau, si probabil, fara sa vrea si dansa, aflu detalii despre familia ei, sora, bunica, parinti si viitorii socri , incat nici despre familia mea nu stiu atatea.
"Andreea Balan a ajuns la un tarif de 3000 de euro!". Citez din vorba dulce a Andreei, care mult aduce. Mult ce? "Nici nu visam sa ajung la aceasa performanta.Pe viitor, vreau sa si cant asa cum dansez.Am inceput sa iau lectii de canto, de doua ori pe saptamana". Ne bucuram pentru tine, Andreea, ca in cele din urma, ti-ai dat seama ca dupa ce ne-ai chinuit atatia ani nu numai cu vocea, dar si cu imaginea-ti in sine, ai decis sa iei lectii de canto. Draga de ea, acum ti-ai dat seama ca nu stii sa canti? Ca sa nu mai punem la socoteala ca abia ce ai invatat sa dansezi. De nasucul tau ti-ai dat seama cand te-ai uitat in oglinda?
"Tridentele, martore ale unui accident cu victime". Tridentele, ramase doua la numar, probabil celeilalte blonde nu i-a mai placut menage-a-trois, au fost martore ale accidentului, de la geamul hotelului unde erau cazate dupa un obositor concert, nu-i asa? "Am stat pana a venit salvarea, iar victimele au fost scoase dintre fiare.Cu greu am putut adormi". Unde ati stat, papusa? La fereastra? Scuza-ma, dar presupun ca de la distanta respectiva, nu ati facut decat sa deduceti ce se intampla acolo jos. Martora in adevaratul sens al cuvantului, ma numesc eu, pentru ca sunt martora la idiotenia voastra facuta publica. Stiu, din pacate nu am nici o sansa sa fiu privata de acest privilegiu. Proasta sunt eu, ca ma doare pentru voi.
Pe ultima pagina, o duduie care se crede sexy, aspirand la statutul de "diva", imbracata in galben, cu o bluzita cu un motanel simpatic cu mustati lungi, model cica, de la Star Models, ne marturiseste, desi nu cred ca are mai mult de 16 ani: "Eu am amintiri legate de bancheta din spate". Regret ca trebuie sa afli, dar Mos Craciun nu exista. Pentru ca daca ar fi existat, as fi citit "Eu am amintiri legata in portbagaj".
"Ring", 23 octombrie 2008.
Monday, October 20, 2008
Zbor cu mine
La ce te gandesti cand esti in avion?Ma uit pe micuta fereastra la aripa tremuranda de pe partea dreapta.Ma intreb la ce lucruri precise folosesc toate partile componente, fiecare nit vizibil. Si cum nu m-am priceput niciodata la fizica, in special aerodinamica, gandul imi fuge repede in cautare de ceva mai captivant. Sunt deasupra norilor,. Valuri pufoase imi gadila imaginatia. Copilaresc sau angelic, mi-ar placea sa alerg printre norisori, senzatia de usor si placut spre orgasmic ma face sa resir adanc si sa inchid ochii.Turbulentele ma trezesc insa.
Bucurie! Aripioara tremura si mai tare.Ma simt ca in "Final Destination".Sunt relaxata insa.Daca cineva are o premonitie, cu siguranta nu sunt eu aceea. Nu stiu cum e sa te prabusesti decat emotional, si nu pot fi speriata pentru o situatie ipotetica.Domnisoara din stanga mea poate. Isi cauta tot felul de activitati,sa deseneze, sa compuna poezii, sa manance, sa bea, doar ca sa uite ca e la 10 000 de metri in atmosfera. Serialul "Air Crash Investigation" nu i-a facut prea bine. La fiecare miscare inmarmureste si ma strange de mana. Se gandeste ca daca s-ar face pilot cand o sa fie mare, si-ar invinge teama de zbor. Dar s-a razgandit imediat.
Ma gandesc deja la destinatie.Nu e prima data cand o vizitez, dar de data asta cu alte scopuri.
Dupa miezul noptii, pasesc pe intuneric in camera.Aprind lumina.Nu e prea primitor.E o camera identica cu alte o suta, facuta sa nu aiba personalitate. Desi intr-o limba pe care prea putin o cunosc, televizorul isi face treaba.Abia ma misc. Si nu e de la oboseala. Dar ma simt bine. Imbracata in prosopul alb si moale, imi torn in pahar un mic stimulent emotional.Descopar in spatele draperiei o panorama intunecata. Ies pe balcon ca in reclamele de la ciocolata.Deschizand usile cu draperiile fluturand in jurul meu.
Aerul cald, usor sarat si cu miros de scoici, imi mangaie pielea umeda si imi ciufuleste parul.Un moment de singuratate memorabil....
In linistea noptii se aud doar bulele de gaz iesind din bautura cu gust amar de pe noptiera.Privesc obsesiv la miscarea ascendenta si rapida... As vrea sa dorm. Dar somnul nu e de aceeasi parere.
Wednesday, October 8, 2008
Sa stii ca, ceea ce stii... nu vei sti niciodata
Stii cum e cand artistul este in lipsa de inspiratie... Trec zile de framantari cu capul sprijinit in palme incercand sa asterne ceva pe hartie, suspina la fiecare cateva minute...Si parca nimic nu e demn sa fie lasat negru pe alb. Imaginea cinematografica a cosului de gunoi plin de cocoloase de hartie sigur iti este cunoscuta.
Alb pe negru scriu eu insa aici.Iar cosul este gol.
Si orice "noi" are o poveste. Si noi o avem pe a noastra. Iti mai aduci aminte cum incepe?
Mi se parea ca esti un pitic cu capul neobisuit de mare.Si agitat ca un titirez.Erai peste tot pe unde ma uitam. Cateodata eram invidioasa ca nu eram pe raza ta de centrare a atentiei.Si sentimentul asta s-a pastrat pana aproape de prezent.Vrei sa stii de ce, categoric.Cateodata nu-mi place sa impart atentia, si tu o cam luai pe a multora.Acum ma simt in siguranta ;)
A fost spontan.Ne-am apropiat si mi-a placut.Atat de mult, incat de teama ridicolului eram ridicola.Dar ai facut din aniversarea mea unul din cele mai frumoase momente pe care le-am trait.
Evolutia si schimbarea sunt firesti.Si te-am regasit schimbat.Si vulnerabil.De data asta tu.Dar cum altfel sa fim decat "noi"?
Monday, October 6, 2008
Credinta nici cat un bob de mustar
Din toate cate mi se intampla, mi-am oprit atentia asupra unui eveniment cu componente ortodoxe. Dar mie mi-au parut infioratoare, pe de o parte, si asta din nestiinta cu siguranta, nu din cauza faptului ca as avea ceva cu Biserica.
Imaginea de pe o "prapura", cu acest craniu zambaret si plin de sange, ce ar putea reprezenta? Aflat la baza crucifixului, ar putea insemna faptul ca Isus "cu moartea pre moarte calcand", a sfidat moartea inviind a treia zi, sau..... sau poate ma ajuta cineva cu idei, pana ce dau de un preot pe care sa-l iau la interviu.
Ah, asta m-a socat. Ma aflam in data de 24.09.2008, si constat cu uimire plimbandu-ma prin cimitir ca...nenea asta, inginer fireste, a murit peste doua zile. M-am uitat de cateva ori la data zilei, ca sa fiu convinsa ca nu vad rau.Dar intr-adevar era programat sa moara peste doua zile. O greseala de "tipar" pare a fi singura explicatie. Sau......
Si trebuia sa fiu martora la chinuitul copacilor cu cuie(da, exact) si hartii, pentru a sti babele ce trebuie sa faca in sfanta biserica.Nu mai comentez....ca iar ma enervez.
Calea Crucii. O rugaciune pe care mi-o aduc aminte din copilarie, la care participam cat de des puteam, in bisericile catolice. Ca mai nou, se practica si in bisericile ortodoxe, nu cumva o fi vreun semn ca se vor uni?:))
Inconjurat de cele 12 semne zodiacale (????) este Isus Emanuel, din cate am dedus reprezentarea tanarului Isus.Dar de ce zodiacul?? Am sa ma interesez de pe sfaturiortodoxe.ro :))
P.S. Si pentru ca m-am interesat pe site-ul mentionat, si sincer, nu va pot reproduce cu cuvintele mele din motive...mai lesne sau mai greu de inteles, va ofer..."calea" spre adevar :))
http://sfaturiortodoxe.ro/_horoscop.htm
Concluzia mea: %$&*)+_!@$%^&$#@! ^&*$@!?^%$# @@$U*(?":%$#!
Aaaaaa, si ctitorul capelei,preotul Valica....alaturi de sfintii...sfintii care sunt...Stefan cel Mare....si altii, ca nu-i stiu pe toti.
Etica mea ma impedica sa fac comentarii carcotase, dar ele exista. Nu vreau sa-mi exprim ura, dar nici sa o reprim.Este pana la urma sentimentul care te mentine activ din punct de vedere intelectual. Expun doar. Restul se stie, se vede, se simte.
Thursday, September 18, 2008
Consumul de droguri ca devianţă socială.Cannabis:legalitate vs. ilegalitate
Consumul de droguri şi stupefiante reprezintă una dintre provocările cu care se confruntă umanitatea de o perioadă lungă de timp, iar efectele directe şi indirecte ale acestuia au dus la crearea unei colaborări internaţionale menite sa pună capăt, sau să diminueze acest fenomen, ce ia amploare în fiecare moment, ajungând la cote îngrijorătoare.Consumul de droguri nu ţine cont de vârstă, categorii sociale sau profesionale.
Există o categorie de droguri admise de legislaţia internaţională , vorbim aici de drogurile legale, categorie în care sunt incluse tutunul, alcoolul, cofeina şi câteva medicamente cu rol calmant. Cu alte cuvinte, autodistrugerea din cauza inhalării şi consumului de substanţe nocive organismului este posibilă şi respectând legislaţia ţării în care trăim.
În ate zone ale lumii însă, mai există un drog care se poate consuma legal cu scopuri medicale sau recreative: cannabisul.În ceea ce priveşte clasificarea cannabisului, acesta se încadrează la categoria droguri, definită mai sus, deoarece nu creează dependeţă fizică în urma consumului constant.
Substanţa chimică activă responsabilă pentru efectele drogului se numeşte delta-9-tetrahidrocannabinolul, abreviat de obicei THC.Substanţa există, în diferite concentraţii în diverse parţi ale plantei şi în diferite variante botanice ale speciei. Planta poate conţine între 0,5 şi 30 procente de THC, iar raşina poate ajunge la o concentraţie de 10%, sau chiar mai mult.
Istoric
De-a lungul timpului, planta de marijuana a fost folosită în diferite culturi pentru schimbarea stării de spirit şi a percepţiei pentru a atinge o treaptă mai înaltă de conştientizare. Herodot (apud Edwards, 2006, 175) descria în anul 450 î.e.n. modul cum era consumată cânepa de către sciţi:
„Când sciţii obţin seminţele acestui Kannabis, le aruncă în foc pe pietre înroşite. Seminţele ard asemenea tămâii, degajând mai mult fum decât orice baie de aburi grecească. Ei inhalează fumul şi încep să delireze”.
În ciuda prohibiţiei din SUA, odată cu promulgarea „Marijuana Tax Act” din 1937, produsele pe bază de cannabis au devenit cele mai utilizate droguri în lumea occidentală. În 1961, prin Convenţia Unică a Naţiunilor Unite asupra Drogurilor, 54 de state americane au adoptat măsurile de prevenire şi combatere a consumului şi traficului de marijuana.
Prohibiţia din 1937 însă, a dus la creşterea ratei de consum a mai multor droguri. Maijuana a devenit un drog popular, mai ales în rândul mexicanilor şi al cântăreţilor negri de jazz. Campaniile de descurajare a consumului şi urmărire penală au dus la crearea unui război foarte costisitor şi interminabil. Sumele alocate acestui război s-au ridicat în fiecare an, ajungând la zeci de milioane de dolari în fiecare an.
Indicaţii terapeutice
Medicii antici foloseau planta de Cannabis sativa cu scop curativ, cu scopuri terapeutice în tratarea mai multor tipuri de boli, din care menţionăm: probleme gastrointestinale, insomnii, dureri de cap, hemoragii infecţioase, greaţă, scăderi de greutate, lipsa poftei de mâncare,glaucom, cancer, hepatită, SIDA, epilepsie, scleroză, spasme musculare, migrene, artrită,depresie, stres posttraumatic, hiperactivitate,sindrom premenstrual, hipertensiune, astm, constipare.
Interesul terapeutic pentru cannabis a crescut începând cu anul 1842, când dr. William O’Shaugnessy, chirurg cu o vastă experienţă profesională acumulată în India, a publicat un raport favorabil în privinţa utilizării medicale a drogului (Edwards, 2006, 193). Motivul pentru care însă drogul nu s-a bucurat de o foarte mare popularitate a fost reprezentat de faptul că s-au întâmpinat dificultăţi în vederea obţinerii unui produs standardizat şi parţial , din cauza efectelor secundare , sau pentru faptul că nu au fost foarte mulţi doctori care să îl considere util în practicile medicinale.
Pentru a decide dacă un drog poate fi folosit pentru consum terapeutic, agenţiile naţionale responsabile cu controlarea şi aprobarea medicamentelor stabilesc prin teste riguroase efectele benefice şi nocive ale medicamentului. Valoarea medicală a cannabisului însă este greu de separat de dezbaterea în jurul consumui recreativ al acestui drog.
Consecinţele nocive ale consumului de cannabis
Pe termen scurt, efectele produse de consumul produselor pe bază de cannabis nu sunt grave şi nici foarte puternice, ele depinzând de o serie de factori: cantitatea utilizată, vârsta utilizatorului, modul de administrare, starea psihologică, scopul utilizării, anturajul în cadrul căruia este consumat etc.
Consecinţele de natură psihică ale consumului de cannabis se manifestă pe termen scurt şi sunt de intensitate redusă, fiind vorba de atacuri de panică, paranoia şi apariţia unor simptome psihotice pasagere de anxietate şi depresive. Potrivit unor studii recente consumul de marijuana creşte cu până la 40% riscul unei persoane de a dezvolta o boală mintală. Astfel, cu cât consumul devine mai frecvent, cu atât riscul îmbolnăvirii creşte, în ciuda cercetărilor precedente care susţineau ca marijuana nu afectează sănătatea. De altfel, s-a mai demonstrat că recidiva unor afecţiuni psihice grave, precum schizofrenia, este favorizată de consumul frecvent al drogului.
De asemenea, riscurile de cancer sunt la fel de mari ca şi în cazul consumului de tutun, fumul de cannabis fiind cu aproximativ 50 % mai încărcat cu substanţe cancerigene decât fumul de tutun. Dar existenţa a mai pţine cazuri de fumători cronici de cannabis duce fundamentarea teoriilor pe studii de caz de o amploare relativ redusă.
În ceea ce priveşte consumul de marijuana şi accidentele rutiere, s- adovedit că un şofer care a consumat în prealabil îşi poate măsura capacitatea de a evita accidentele rutiere, cele mai multe cazuri în care au fost sesizaţi de poliţie a fost din cauza faptului că aveau viteză prea mică, spre deosebire de şoferul care a consumat alcool, care nu este capabil să-şi corecteze tendinţa de amplificare a timpului de reacţie, indusă de consumul de alcool (Edwards, 2006, 192).
Marijuana legală
În Olanda, cannabisul este o substanţă a cărei producţie şi posesie este controlată, pentru consumul personal, fiind considerată o infracţiune „mai puţin” infracţională. Cultivarea plantei este ilegală, dar cum se aporivizionează coffe shop-urile( cafenelele autorizate pentru comercializare) se investighează foarte rar, deşi este clar că vând cannabis provenit din ţări de unde acesta este ilegal. Teoretic, coffe shop-urile sunt ilegale, deşi în plină dezvoltare.
Ministerul de Justiţie Olandez a aplicat o politică de toleranţă şi admitere a unor droguri considerate „uşoare”, exemplificând un set de situaţii în care nu se judecă inculpaţii.
Cu toate acestea, există zone în Olanda unde toleranţa faţă de droguri, fie ele şi uşăore, este zero.În ciuda luptei Guvernului olandez împotriva traficului de droguri, Olanda continuă să fie un important punct de tranzit în intrarea drogurilor în Europa, distribuitor de cannabis, cocaină, heroină, amfetamină şi alte droguri sintetice şi consumator mediu de droguri ilicite.
Numărul de consumatori de droguri tari este de 25 000 până la 28 000, media de vârstă fiind de 38 de ani. Numărul s-a mai stabilizat în ultimii ani, iar morţile cauzate de consumul de droguri este cel mai mic din Europa.
Statisticile arată că în Olanda, 9,7% din tineri consumă droguri uşoare o dată pe lună, spre deosebire de 10,9% în Italia, 9,9% în Germania, 15,8% în Regatul Unit şi 16,4% în Spania , însă mai mult faţă de Suedia , Finlanda sau Grecia, unde statisticile arată doar un număr de 3 %.
Cu toate acestea, presiunea International Narcotics Control Board , care critică în raportul anual şi alte guverne ca cel canadian, australian sau britanic pentru folosirea cannabisului în scop medicinal, crearea camerelor de injectare şi pentru considerarea cannabisului ca drog uşor, a dus la închiderea multo coffe shop-uri în ultimii 10 ani, şi până în 2009 se preconizează închiderea a încă 27 astfel de locaţii.
Cindy Fazey, former principal al Demand Reduction United Nations Drug Control Programme şi profesor de politică internaţională a drogurilor la Universitatea din Liverpool, cere restricţionarea folosirii substanţelor extrase din cannabis în scopuri ştiinţifice sau medicale , declarând în Raportul său intitulat The Mechanics and Dynamics of the UN System for International Drug Control:
„Many countries have now decided not to use the full weight of criminal sanctions against people who are in possession of drugs that are for their personal consumption. The Conventions say that there must be an offence under domestic criminal law, it does not say that the law has to be enforced, or that when it is what sanctions should apply(...). Despite such grey areas latitude is by no means unlimited. The centrality of the principle of limiting narcotic and psychotropic drugs for medical and scientific purposes leaves no room for the legal possibility of recreational use(...). Nations may currently be pushing the boundaries of the international system, but the pursuit of any action to formally legalize non-medical and non-scientific drug use would require either treaty revision or a complete or partial withdrawal from the current regime.”
Cum devii fumător de marijuana – Howard Becker
Howard Becker(1953) , sociolog american, a realizat un studiu prin care a dorit să observe dacă consumul de marijuana poate fi explicat ca fiind o predispoziţie comportamentală, influenţat de teoriile anterioare conform căreia comportamentul consumului de droguri se învaţă. În cadrul consumului de marijuana ca şi comportament deviant, se bazează pe premisa că prezenţa acestui tip de comportament porneşte de la anumite trăsături definitorii care îl motivează pe individ de a se angaja în respectivul comportament.
Din punct de vedere social, comportamentul este determinat de circumstanţe sociale în care individul dobândeşte şi îşi asuma comportamentul, învăţând efectele cauzate de consumul drogului, şi ajungând la pecepţia de „plăcut” sau „neplăcut”.
În analiza explicativă, Becker ţine cont de faptul că marijuana nu creează dependenţă, spre deosebire de opiacee sau alcool, de aceea cel mai frecvent pattern este utilizarea cu scop recreaţional.
Interogând 50 de indivizi, cu accentul pus pe istoria acestora în consumul drogului, se pot distinge trei etape, pe care un novice trebuie să le parcurgă pentru a ajunge consumator frecvent de marijuana.
Prima etapă constă în învăţarea tehnicii de fumat. Dacă tehnica nu este învăţată bine, atunci novicele nu va ajunge la starea de „high”. Dacă nu se va întâmpla nimic, există posibilitatea ca individul să nu dezvolte conceptul de utilizarea a drogului pentru plăcere şi nu va continua să îl folosească.
După învăţarea tehnicii invidividul învaţă să recunoască efectele şi să facă conexiunea lor cu drogul, explicându-şi noţiunea de „high”. Recunoaşterea efectelor drogului are rol în păstrarea abilităţii de a percepe drogul ca fiind „plăcut”,pentu a continua consumul.
Al treilea pas este modul în care individul se bucură de efecte. Deoarece senzaţiile produse de drog nu sunt întotdeauna plăcute, efectele îl pot determina pe novice să nu îl ai consume pe viitor.
Toate cele trei etape sunt învăţate, consideră Becker, în cadrul grupului. Individul nu va reuşi să ajungă la starea de „high” dacă nu învaţă treptat tehnica, să recunoască efectele şi să se le considere „plăcute”.
Legală sau ilegală?
Întrebarea contextuală se referă la legalitatea sau ilegalitatea cannabisului. Deşi în numeroase zone ale lumii s-a militat şi încă se mai menţin protestele cu scopul legalizării maijuanei, aceasta va rămâne un drog considerat periculos iar statutul său de ilegal va continua să se păstreze.
Din punct de vedere al infracţionalităţii , atitudinea tipică a fumătorilor de marijuana nu este una criminală, infracţiunile principale fiind de deţinere şi trafic. Deşi comportament deviant, consumul de marjuana nu constituie o cauză în săvârşiri de infracţiuni cu tentă criminală, bazate pe violenţă.
Conform definiţiei comportamentului deviant, consumul de marijuana pune în pericol valorile fundamentale ale societăţii, prin îndepărtarea semnificativă a consumatorilor de la normele sociale, morale şi legale ale societăţii, reflectând o stare conflictuală a individului cu mediul social căruia aparţine. Un astfel de comportament este determinat de anumiţi factori: caracteristici ereditare ale personalităţii, conform teoriei lui Howard Becker, care îl predispun pe individ la săvârşirea infracţiunii, precum şi caracteristici dobândite din cadrul mediului social în care a crescut , a fost educat, sau la care s-a adaptat.
Consecinţele sociale ale unui astfel de comportament sunt precedate de socializarea inadecvată în grupurile primare sau învăţarea comportamentului deviant. Reducerea contactelor cu mediile considerate deviante este cel mai greu lucru de realizat. Lupta autorităţilor cu acest tip de infracţionalitate poate avea succes prin crearea unei structuri de ocazii legitime pentru realizarea scopurilor societale.
Traseul în timp al consumului de marijuana ne dezvăluie că legalitatea a alternat în funcţie de perioada istorică şi de zona geografică. Astăzi prohibiţia este valabilă pe tot Globul, excepţie facând zone unde este legală pentru utilizări medicale, ca în 12 state ale SUA sau legală cu scop recreativ, ca în Olanda, sau zone unde se cultivă şi unde „se închid ochii”, precum ţări din America Latină, importante „porţi” de trafic cu restul lumii.
Războiul împotriva marijuanei ţine de un timp considerabil, însă rezultatele nu sunt pe măsura aşteptărilor. Traficul se desfăşoară încă, deşi capturi impresionante sunt făcute periodic.
Argumente pro şi contra ne bombardează zilnic, în campaniile antidrog, prin media, sau chiar ştiinţifice. Ca şi comparaţie, dacă în România legislaţia pedepseşte deţinerea unei cantităţi de droguri, în Olanda se promovează o „instigare” la consum, peste tot existând diverse materiale promoţionale cu şi despre marijuana, care îndeamnă la consum.
Până când întreaga lume se va pune de acord sau nu asupra beneficiilor medicale ale plantei de marijuana, controlul asupra consumului, legal sau ilegal, trebuie să existe în continuare.Tentaţia „primei încercări” a adolescentului este o etapă care, prin informare corectă, poate fi depăşită.
Legalizarea acestui drog pentru adulţi ar creşte riscul consumului de către minori, aşa cum s-a întâmplat în statele americane în care marijuana se apropie de statutul de legală.
Subiect de dezbatere controversat pentru numeroşi doctori, politicieni, oameni de ştiinţă sau simpli utilizatori, consumul de marijuana rămâne pentru o mare parte a Globului un comportament deviant ce trebuie ţinut sub control , datorită implicaţiilor sociale pe care le are, împărţind lumea în două tabere.
Cei ce sunt pentru libertatea consumului de cannabis consideră că nu există un argument solid pentru care acesta ar trebui să fie ilegal, considerând că individul ar trebui să fie liber să aleagă, guvernul trebuind doar să pună limite dacă acesta pune în pericol societatea prin tipul de comportament adoptat, sau propria persoană. De asemenea se consideră că banii cheltuiţi pe războiul împotriva drogurilor şi în special împotriva marijuanei, 10 – 14 miliarde de dolari în SUA numai în 2005, ar trebui să fie cheltuiţi pentru a împiedica lucruri cu adevărat grave, pacifismul consumatorilor fiind folosit ca argument. Prohibiţia drogului va continua să intrige în special adolescenţii, o bună educaţie şi informare fiind metode mai bune în lupta împotriva drogurilor.
În ceea ce priveşte criminalitatea, terorismul şi ordinea socială, experţi ca Andreas von Bulow şi Milton Friedman sunt de părere că aproape fiecare act de terorim este fondat pe consumul de droguri ilegale, dar nu sunt de acord că prohibiţia poate reduce aceste fenomene.De fapt, prohibiţia protejează activităţile desfăşurate în cartelurile de droguri, întrucât de păstrează distribuţia pe piaţa neagră şi crează riscuri de a se ajunge la o contrabandă profitabilă, în defavoarea economiei mondiale.
În ciuda afirmaţiilor din campaniile antidrog din toată lumea, conform căreia cannabisul ar fi primul pas ce duce inevitabil spre consumul cronic de heroină, afimaţia se dovedeşte a fi falsă (Edwards, 2006, 192).Cu toate acestea, faptul că asocierea statistică implică existenţa unor legături cauzale reale, probabil nu va fi acceptat de cei mai mulţi cercetători.
Bibliografie
Becker, Howard –„Becoming a Marihuana User,” American Journal of Sociology, LIX (November, 1953) pp. 235–42
Edwards, Griffith –„Drogurile – o tentaţie ucigaşă”,2006, Piteşti, Ed. Paralela 45
Wednesday, September 17, 2008
Sunday, September 14, 2008
I'm on a SUBWAY to Hell
Nu este lucru mai inviorator duminca dimineata, cand esti obosit dupa noaptea pierduta in muzica si pahare, nesatul de somn fiind, ca o mica plimbare cu metroul. Lume putina, cum e de asteptat. Intri relaxat in vagon, te asezi oriunde vrei, si astepti sa ajungi la destinatie.
Pentru ca distantele par mai lungi cand trenul e gol, ridic ochii obositi sa observ ceva interesant. Vad putin mai incolo, un ...tip, cu ochii rosii, injectati, poate dupa petrecerea cu mult alcool si manele de azi noapte. Butoneaza un telefon, probabil fara motiv, asa...ca are telefon. Fete infrigurate, care se observa ca au plecat de acasa acum cel putin 12 ore, pentru ca sunt imbracate....foarte neadecvat pentru vremea imprevizibila. Familii venite de la cumparaturi , cu copiii agatati de pungi in cautarea dulciurilor pe care greu le-au obtinut, prin rugaminti fierbinti.
Si eu,putin agitata din cauza dosarului de inscriere la master incomplet, indraznesc sa sper ca mai exista lume care lucreaza si duminica...la xerox....I'm so kinky!!!!...
Ma opresc in drum sa fac niste poze, la un tonomat. De fapt aceste obiecte sunt facute sa te enerveze. Sau asa se intampla doar la noi? De ce m-a obligat aparatul sa fac si Foto FUN si fotografii normale, nu am reusit inca sa inteleg.
Cu pozele fluturand, in cele din urma, ma indrept spre secretariatul facultatii, unde incerc sa ma inflitrez intr-o cireada de persoane cu diplome. Raman inca o data uimita si dezamagita de ceea ce ni se intampla, noua, oamenilor....
Si nu pot sa nu ma enervez, noroc de fata senina si zambetul doamnei secretare, care chiar parea relaxata. Cat o invidiez!!! Dosarul incomplet nu s-a dovedit a fi o problema grava, practic te puteai duce si cu o hartiuta cu numele tau, sa figurezi in liste, si apoi, veneai tu cu dosarul....maine, poimaine...bineinteles, insa, pe propria raspundere...mda...
Cu toate ca mi-e greu sa judec oamenii, sau poate doar din diplomatie, gandurile negre dau navala incretindu-mi fruntea. Asa ca mai bine in drum spre casa, imi proptesc privirea la reflexia mea in fereastra metroului.
Friday, September 12, 2008
Egoism pacatos
"Peste tot pe unde merg imi este aproape imposibil sa nu dau peste cate o pereche de indragostiti, care isi fac planuri impreuna, pretind ca si-au gasit menirea in viata, si se casatoresc... ma intalnesc cu ei dupa un timp, ca sa ii gasesc total schimbati, imbatraniti , ingrijorati, nefericiti si greu de readus cu picioarele pe pamant. Si mi se pare ca mi se intamlpla deja prea des.
Sunt anumite lucruri care mi-au dat motive bune de a fi sceptica. De ce nu as fi, cand mi se demonstreaza ca toti urmeaza acelasi scenariu trist. Pentru vointa cui sa suferi si sa te distrugi o viata.
Singuratatea mi se pare cel mai bun lucru care mi se putea intampla. Si ma voi binecuvanta cu ea mult timp. Nevoia pe care o simt e doar o ispita inutila.Ispita de a nu face ceva pentru tine, mai mult decat oferta banala a ciclului vietii.
Orice gest iesit din comun, care pare sa-ti transmita ceva, orice privire fulgeratoare ce te patrunde, ori ce atingere electrizanta, totul e apa de ploaie. Apar si dispar....
Bucura-te ca esti singura. Nu trebuie sa traiesti sub iluzia ca apartii altcuiva decat tie.
Vrei.Poti.Faci. Si zambesti tot timpul.Pentru ca iti place sa traiesti asa. Lucruri complicate, numai pentru ca vor ele sa fie. Simple pentru tine.Complicate pentru ei.
Nu exista nimic satisfacator. Inspiri previzibilul lor. Expiri dezamagire.
Iti mai trece prin gand: si daca?......nu mai tii minte cand ai rostit ultima data 'daca'. Din ce in ce mai rar, dar te irita. Iti dai argumente ca tu nu ai intrebari.Ai doar raspunsuri. Ale tale.Pentru ca sunt reale.
Asta e starea primordiala. Restul s-a nascut din slabiciune. Pretul platit fara a cunoaste cui. Unuia care stie, dar din sentimente asemenea, nu ti le spune ;)"
veni, vidi, vici. Oare nu toti gandim la fel? nu? Cautati mai adanc!
Tuesday, September 9, 2008
Ce mai face batranul Piatra Neamt?
Kogalniceanu aratand cuminte cu degetul spre apa, nu spre ...discoteca...
Creanga instigand la cultura, nu-i asa?
Simplu si la obiect.
Scump, dom'le , scump!
Nu la fel de buna ca prima data...
Oameni instruiti? , ca tu sa te simti sigur?
Un anunt care ma face sa rad de fiecare data, asta pentru ca l-am vazut de mai multe ori.
Biserica Catolica "Sf. Iosif Muncitorul"
Meli -Mary..un alt fel de a spune....:))
Piatra Neamt Fried Chicken....oare Kfc stie? :))
Anunt la intrarea in Pet Shop...
Periculos....de urate sunt fetele....
Se darama batrana fabrica de hartie, pentru a face loc unui minunat complex rezidential, cum se poarta mai peste tot....
Se joaca teatru, asa cum Teatrul Tineretului ne incanta de multi ani....
Inca se mai merge "pe la Turn", desi poza nu ne arata lucrul asta :P
Orasul de sub Pietricica..
Tuesday, September 2, 2008
Compunere pe ultima pagina
Iti scriu aceasta scrisoare prezentandu-ti condoleantele mele pentru moartea ta. Sper sa primesti scrisoarea, ca vezi tu cum e postasul, e foarte alcoolist de felul lui si e posibil sa ajunga in alta parte.Totusi traiesc cu speranta ca voi fi intr-un viitor apropiat langa tine acolo unde esti, intr-un cazan cu smoala sau pe un norisor.
Mai tii minte cand imi faceai placintele tale delicioase cu crema de praf de pusca si lilieci cu jeleu de cianura. Erau super bune, intodeauna am iubit mancarea facuta de tine.Nimeni nu mai face asemenea placinte.
Si iti aduci aminte si de siropul de otrava de soareci care il faceai?
Cam atat, ramai cu bine,
A ta nepoata."
"Premiul I se acorda....."
Imi aduc aminte de prima zi de scoala. Eram atat de mica, incat nici cand ma ridicam in picioare invatatoarea nu ma vedea. Si atat de speriata....si asa am fost mult timp.Sau poate mai pastrez si astazi din sentimentele de atunci. Sunt mica, si speriata.Sau acum mai degraba s-ar potrivi panicata :)) Totul mi se parea foarte mare, mobila, ceilalti copii, pana si florile din ghivece.Si desi ma incanta ideea de nou, o oarecare teama aveam ca nu o sa ma descurc.
In clasa I m-am indragostit.Rau de tot.Atat de tare ca nu credeam ca voi mai apuca ziua de maine. Si mi-a trecut.Si de atunci, de mii de ori.
Si mandra eram cand primeam coronita, mai ales spre sfarsitul claselor primare, cand numai EU primeam coronita....Ma simteam deasupra tuturor. Si azi mai am momente cand ma simt asa. Si imi place mai ales cand mi se spune asta.Aveam putere, si profitam de ea. Dar nu faceam abuz, eram diplomata.Observasem ca dadea mai bune rezultate.
Peste tot o luam pe sora mea mai mica, si ea parea ca simte bucuria cu mine. Si asta ma facea de doua ori mai mandra.Aveam o responsabilitate mare, si imi placea. Si mai cred ca...e greu sa uiti de responsabilitatile din copilarie. Le porti cu tine si nu poti sa le lasi, pentru ca se lipesc de suflet, si nu le poti lasa.
Si cum sa uit momentele festive, in care mama ma imbraca cu niste haine pe care nu numai ca le uram, dar eram fortata sa ies cu ele.A naibii moda, cat am urat-o.....